Uittaminen valmennusmuotona

Sivun tulostus

Kysymys

Onko hevosen uittamisesta hyötyä valmennuksessa?

Vastaus

Uittaminen tuo tervetullutta vaihtelua kilpahevosille lajista riippumatta ja sopii säästeliäästi käytettynä kuntoa ylläpitäväksikin harjoitteeksi. Yleensä ottaen hevosen uittaminen vastaa rasitustasoltaan lähinnä kevyehköä vauhtikestävyysharjoittelua. Syke kohoaa uitettaessa keskimäärin 150-170 lyöntiin minuutissa, joillakin hevosilla korkeammallekin.

Jalkavaivoista kärsiville hevosille uiminen sopii hyvin, sillä vesi kannattelee hevosta ja näin säästää sen jalkoja. Samasta syystä uiminen ei sitten myöskään vahvista tukikudoksia kuten harjoittelu kovemmilla alustoilla, joten uiminen mitenkään sovi ainoaksi valmennusmenetelmäksi. Hevonen käyttää lihaksistoaan eri tavoin uidessaan ja juostessaan, joten uittaminen ei kehitä esimerkiksi ravihevosen liikekoordinaatiota (hermoston ja lihasten yhteistoimintaa). Vanhoilla kilpahevosilla uittamisen kuntoa ylläpitävät ja jalkoja säästävät vaikutukset kuitenkin korostuvat.

Veden vastus hevosta uitettaessa kehittää jonkin verran myös hengityslihaksia ja yhdessä kostean ilman kanssa auttaa hengitysteitä puhdistautumaan. Hevosen uittaminen on siis säästeliäästi käytettynä kaikin puolin kannatettavaa ”sielunhoitoa”, jos siihen vain on mahdollisuus. Kauas ei kuitenkaan kannata lähteä tervettä hevosta uittamaan.

Päivitetty 14.1.2016