Tarttuvat taudit

Sivun tulostus

Hevosten tarttuvat taudit

Hevosen rokotusohjelma

On hyvä pyrkiä siihen, että kaikille uusille talliin tuleville hevosille on annettu ainakin perusrokotukset jäykkäkouristusta, influenssaa ja herpestartuntaa vastaan jo lähtötallissaan.

Hevosen tulee olla terve rokotettaessa. Hevosen rokottamista ei suositella heti fyysisen rasituksen tai kuljetuksen jälkeen. Rokotuksen jälkeen voimakasta rasitusta vältetään muutaman päivän ajan. Jos hevonen nostaa lämpöä rokotuksen jälkeen, niin se pidetään levossa kunnes lämpö on palautunut normaaliksi. Tamman maidosta saadut vasta-aineet voivat häiritä rokotesuojan muodostumista alle 6 kk:n ikäisillä varsoilla.

H e v o s e n i k ä
Rokote 5-6 kk

6-7 kk

1 v 1,5 v Tehosterokotukset
Hevosinfluenssa + tetanus (a X X      
Hevosinfluenssa (b     X   6 kk - 1 vuoden välein
Tetanus (c       X 2 vuoden välein tai harvemmin

a) Yhdistelmärokotetta on syytä käyttää, kun myös tetanussuojaa on tarvetta vahvistaa.

b) Nuorille hevosille suositellaan tehosterokotuksia hevosinfluenssaa vastaan 1/2 vuoden välein 4 vuoden ikään saakka ja sen jälkeen vähintään vuosittain. Kilpailevien hevosten haltijoiden tulee varmistaa rokotusvaatimukset kilpailun järjestäjältä. Epideemisissä tilanteissa, joissa on erityinen sairastumisriski, voidaan antaa ylimääräinen tehosterokotus. 

c) Tetanusrokote voidaan antaa loukkaantuneille eläimille samanaikaisesti tetanus-seerumin kanssa (simultaanirokotus). Injektiot annetaan eri kohtiin.

 Lähde: Ruokavirasto, https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elainlaakarit/palvelut-elainlaakareille/rokoteneuvonta/elainlajikohtaiset-rokotteet-ja-rokotussuosituksia/hevosrokotteet/

Päivitetty 14.1.2019